SLOVENSKO POD VODOU: Hasiči mali desiatky výjazdov

04.06.2024 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 4. júna (TASR) - Vo Vranove nad Topľou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Pre TASR to potvrdil prednosta mestského úradu Imrich Kónya s tým, že v meste už zasadal aj krízový štáb.

"Zatopené sú niektoré ulice v mestskej časti Čemerné, priemyselné objekty, dvory a pivnice," uviedol s tým, že situáciu monitoruje aj mestská polícia. Problémy spôsobila naplavená voda z polí a blato. Doplnil, že aktuálne sa v meste pracuje na sprejazdnení jednotlivých úsekov ciest. Škody zatiaľ spočítané nie sú.

Aj v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou je po poobednom silnom prívalovom daždi vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako pre TASR potvrdil starosta obce Miroslav Janoško, v obci voda z potoka zaplavila úseky ciest. "Na chodníku pred základnou školou nám podvihlo zámkovú dlažbu. Uvidíme, aké budú škody, ideme na obhliadky, keďže hladina vody začína klesať," uviedol starosta s tým, že evidujú škody aj na súkromnom majetku, zatopené sú pozemky či pivnice.

V okrese Vranov nad Topľou zasahujú profesionálni hasiči a dobrovoľní zasahujú v obciach Čemerné, Vechec, Kamenná Poruba a Davidov. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová, pomáhajú s odčerpávaním vody.

Doposiaľ bolo nasadených 12 príslušníkov HaZZ z Vranova nad Topľou a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom s piatimi kusmi techniky a 15 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Soľ, Zámutov, Bystré a Sačurov.

Po prívalovom daždi zaplavilo časť zimného štadióna i mestský archív v Piešťanoch

Po pondelkovom (3. 6.) prívalovom daždi, ktorý v poobedňajších hodinách postihol mesto Piešťany, zaplavilo okrem viacerých pivníc i časť zimného štadióna a archív nachádzajúci sa v suteréne mestského úradu. V utorok zasadol krízový štáb mesta. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

"Po výjazde do terénu dnes zasadol krízový štáb mesta. Podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku je hladina Váhu v bežnom stave, nateraz nie sú hlásené žiadne zvýšené prietoky," priblížilo mesto s tým, že situáciu naďalej monitoruje.

Následky výdatných zrážok likvidovalo v Trenčianskom kraji 80 hasičov

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a dobrovoľní hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) absolvovali v súvislosti s pondelkovými (3. 6.) výdatnými zrážkami 25 výjazdov. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík.

"Išlo predovšetkým o odčerpávanie vody z rodinných domov a pivníc, odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií, respektíve požiar strechy po údere bleskom. Pri týchto udalostiach zasahovalo osem príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 72 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí, pri ktorých bolo nasadených 21 kusov hasičskej techniky," uviedol Petrík.

Profesionálni hasiči z Považskej Bystrice a Púchova zasahovali päťkrát, následky škôd spôsobených vybreženými potokmi likvidovali dobrovoľní hasiči z Púchova, Lednických Rovní, Beluše, Streženíc, Dolných Kočkoviec, Dohnian, Nosíc, Visolají, Udiče, Plevníka-Drienového a Nitrianskeho Pravna.

Hasiči Trnavského kraja absolvovali 57 výjazdov v súvislosti s počasím

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí v Trnavskom kraji vykonali počas posledných 24 hodín celkovo 57 výjazdov v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou. Podľa informácie hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Leny Košťálovej zasahovalo 14 príslušníkov HaZZ a 42 členov dobrovoľných hasičských zborov. Nasadených bolo 16 kusov hasičskej techniky.

Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Piešťanoch vykonali 18 zásahov, príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave zasahovali šesťkrát, jeden výjazd mali aj príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Dunajskej Strede.

Po jednom výjazde vykonali dobrovoľné hasičské zbory obcí Koválov a Topoľníky. Členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Veľké Orvište zasahovali dvakrát a obce Banka trikrát. Dobrovoľní hasiči z obce Krakovany zasahovali päťkrát, z obce Moravany nad Váhom a Madunice šesťkrát. Členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Vrbové absolvovali osem výjazdov.

Zasahujúci hasiči odčerpávali vodu z priestorov rodinných a obytných domov či cestných komunikácií.
 

Vyberte región